Založ si blog

Drevený rebriniak ako dekorácia v záhrade

V minulom článku sme si priblížili, čo znamená pojem drevený rebriniak a čo predstavoval pre ľudí v minulosti a na záver jeho súčasnú funkciu. V dnešnom článku sa zameriame skôr na dekoračnú funkciu dreveného voza v záhradách mnohých ľudí.

Rebrinový voz ako dekorácia v podobe kvetináča (zdroj: zahrada.artmama.sme.sk)

Prečo práve rebriniak?

Iste vás zaujíma, prečo si ľudia vlastniaci väčšie záhrady volia práve tento tradičný voz ako dekoračný prvok. Dôvod je viacero, preto si ich priblížime. Samotný voz predstavuje časť dedičstva, ktoré nám naši predkovia zanechali. Po celé stáročia absencie modernej techniky bola spoločnosť odkázaná na jednoduchšie spôsoby prepravovania materiálu. Medzi ne patril aj rebrinový voz. Pri pohľade na akýkoľvek voz pozostávajúci z rebrín sa človeku naskytne dobový nádych. Okrem funkcií z minulosti má aj v súčasnosti jednu špecifickú funkciu – kvetináč. Prázdny drevený rebriniak pôsobí záhradách ako kostra bez duše. Preto si ho pedantní záhradkári zdobia rôznymi druhmi kvetín, ktoré mu dodávajú živú pestrosť. Inokedy, ak je v zachovalom stav a je funkčný, ho môžu ľudia využiť pri tradičných príležitostiach ako napríklad svadby či hostiny.

Ako sa starať o voz?

Pre elegantný vzhľad tohto vozu na rodinných záhradách je nevyhnutná aj jeho starostlivosť. Rebrinový voz by sa mal každý rok v letnom období natierať špeciálnym náterom na drevo, ktorý mu umožní jeho konzerváciu a dodá mu lesklý efekt. Okrem natierania je pre jeho ochranu potrebné ho počas zimných mesiacov uskladniť. Exituje viacero spôsobov, ako uskladniť tento voz – zakrytie a zaizolovanie plachtou tak, aby bol čo najmenej vystavovaný mrazom a vplyvom počasia; uloženie ho do teplejšieho prostredia ako napríklad garáž alebo úplné rozobratie pred zimou a znovupostavenie v jarnom období. Všetky spôsoby uskladnenia dokážu zmierniť proces starnutia dreva a celého vozu. Ak chceme, aby bolo dedičstvo našich predkov v podobe rebrinového voza zachované, malo by sa s ním patrične zaobchádzať…

Natieranie dreva – ilustračný obrázok (zdroj: islandpaints.com)

Drevený voz ako pomocník našich predkov

18.01.2021

Ak by ste sa v súčasnosti rozhodli vybrať do ulíc s otázkou, čo si mladí ľudia predstavujú pod pojmom drevený rebriniak a či by si ho vedeli dať do súvislosti s dreveným vozom, málokto vám odpovie správne. Dnešná doba poznačená migráciou obyvateľstva z dedín do miest má za následok vytrácanie viacerých tradičných slov, medzi ktoré patrí aj drevený rebriniak. [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6950x
Priemerná čítanosť článkov: 3475x

Autor blogu

Kategórie

Archív