Založ si blog

Drevený voz ako pomocník našich predkov

Ak by ste sa v súčasnosti rozhodli vybrať do ulíc s otázkou, čo si mladí ľudia predstavujú pod pojmom drevený rebriniak a či by si ho vedeli dať do súvislosti s dreveným vozom, málokto vám odpovie správne. Dnešná doba poznačená migráciou obyvateľstva z dedín do miest má za následok vytrácanie viacerých tradičných slov, medzi ktoré patrí aj drevený rebriniak.

Čiernobiela fotografia dreveného rebriniaka v obci Veľká Poľana rok 1973
Čiernobiela dobová fotografia dreveného rebriniaka v obci Veľká Poľana rok 1973 (zdroj: beskydnik.eu)

Čo je drevený rebriniak?

Pre mnohé generácie bol drevený rebrinák veľmi užitočný nástroj. Obdobie na prelome letného a jesenného počasia sa vyznačuje suchými podmienkami, ideálnymi na zber úrody. Pre vidiečanov to znamenalo vyvrcholenie poľných prác. V prípade žatvy, ide o zbieranie klasov z obilia. Seno – zvyšky obilia – aj dnes predstavuje užitočný materiál na kŕmenie hospodárskych zvierat. Lenže, ľudia v minulosti nedisponovali modernými prístrojmi, ktoré by im uľahčili prácu. Ako ťažná sila boli používané kone. Pre efektívne prepravovanie sena z polí vznikol štvorkolesový voz, ktorý disponoval rebrinami na udržanie a prevzdušnenie sena. Slovník našich predkov určil tomuto nástroju prívlastok „rebriniak.“

Nástup nových technológií

Migrácia obyvateľstva do miest a technologický vývoj mali za následok postupné upúšťanie od využívania vozu. Kone boli časom nahradené strojmi v podobe traktorov či iných hnacích strojov a na zber sena sa v súčasnosti využíva hrabačka. Čaro dreveného nástroja postupne slablo a ľudom s pribúdajúcim časom slovo rebriniak vypadlo z bežného slovníka.

Dnes ako dekorácia v záhrade

Remeslo prenosu sena pomocou konského záprahu a dreveného voza zaniklo. Nemôžeme však povedať, že podoba voza vymizla do zabudnutia. V súčasnosti predstavuje už nepoužívaný pomocník dekoratívny prvok, ktorý je zdobený v azda každej väčšej záhrade. Svoju funkciu zohráva ako kvetináč pre rôzne druhy kvetinových rastlín alebo poslúži ako oddychové miesto pre členov domácnosti, ktorým posedenie na rebrinách dodá dobový nádych. Niektorí milovníci tradičných nástrojov preferujú využitie voza vo svojich záhradách. Buď si voz zadovážia a zrenovujú ho, alebo si ho sami vyskladajú podľa svojich predstav. Nech je v dnešnej dobe voz akokoľvek transformovaný, nikdy nepríde o jedinečné čaro v podobe dedičstva našich predkov.

Drevený rebriniak ako dekorácia v záhrade spolu s kvetmi
Drevený rebriniak ako dekorácia v záhrade spolu s kvetmi (zdroj: pravda.sk)

Drevený rebriniak ako dekorácia v záhrade

19.01.2021

V minulom článku sme si priblížili, čo znamená pojem drevený rebriniak a čo predstavoval pre ľudí v minulosti a na záver jeho súčasnú funkciu. V dnešnom článku sa zameriame skôr na dekoračnú funkciu dreveného voza v záhradách mnohých ľudí. Prečo práve rebriniak? Iste vás zaujíma, prečo si ľudia vlastniaci väčšie záhrady volia práve tento tradičný voz ako [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 7179x
Priemerná čítanosť článkov: 3590x

Autor blogu

Kategórie

Archív